Меню
Количка

Хелоуин Тикви и Фенери

Производител: МОVI Арт.номер: 1991х
Декоративна фигура Тиква - 2Материал: Метал и PVCРазмери: 26 / 26 см...
2.69 лв.
Производител: МОVI Арт.номер: 102256х
Плюшена тиква с дръжка и листа -55 Материал: ПолиестерРазмери: Дължина: 15.5 см.Височина: 10 см...
8.39 лв.
Производител: МОVI Арт.номер: 153092х
Плюшена тиква с шапка - 1 Материал: ПолиестерРазмери: Ш-13 см.В-25 см...
8.89 лв.
Показани са от 1 до 3 от 3 резултата (1 страници)

През последните години все повече хора в България празнуват Хелоуин. Това е денят, в който злите сили излизат “на лов”, а малки и големи с охота се превъплъщават в ролята на вещици, вампири и други същества от тъмния свят. Празникът е популярен с характерната си украса и костюми, които олицетворяват демонични същности и мистериозни присъствия.

Декорация като светещи фенери от тиква, зловещи маски, кървави зъби и паяжини с паяци е сред традиционните избори на хората, честващи деня на Вси светии. В нощта на 31 октомври срещу 1 ноември се организират партита с дегизировки в стил “хорър”, а по вратите на домовете се звъни с въпроса “Лакомство или пакост?”.

Каква е историята на Хелоуин?

Днес смисълът на Хелоуин е съпътстван от много въпроси и съмнения. Произходът на празника се свързва с келтите и се чества вече повече от две хиляди години. Първоначалното му има е било “Бдението на Самхейн” и се е свързвал изцяло с демоничните сили. Това е било и причината да бъде забранен до 1845 година, но днес той се е превърнал в ден за забавления и в търговия.

Украсяването на дома с тикви и фенери не е единството, с което се асоциира денят на Вси светии. Освен повод за слагането на тематична украса, той е и онзи момент от годината, когато между истинския и духовния свят няма граница. Смята се още, че Хелоуин символизира дуалността смъртта и живота, деня и нощта, лятото и зимата. Свръхестественото идва при хората, всявайки страх и ужас на земята. В съвременната си версия езическият празник е повод за пищни маскаради и парти мероприятия често се празнува от фирмени колективи, училища и детски градини.

Значението на празника е сакрално. Фокусът е върху изхвърлянето на всичко ненужно и старо - мисли, предмети и обиди. След като сме събрали излишните неща, те се наричат като символ на негативния “багаж” и се изхвърлят на боклука. Идеята е да изчистим не само жилището, но и душата си, а именно Хелоуин е подходящият момент да го направим.

Защо тиквените фенери са символ на Хелоуин?

Сред най-характерните символи на Вси светии са тиквените фенери. Те се изработват чрез издълбаване вътрешността на тиквата, а след това се поставя горяща свещ. Ето и някои интересни факти за тях:

     произходът на светещата тиква е още от векове, като тя е била част от традициите и културата на Стария свят използвала се е в държави като Шотландия, Англия и Ирландия, а днес е на почетна позиция и в България. В онлайн магазин Movi.BG ще откриете евтини фенери във вид на тиква за Хелоуин, които могат да се купят в комплект от няколко броя или в единичен вариант;

     тиквеният фенер традиционно се поставя на прозореца или на вратата с него се създава тематична атмосфера със страховити нюанси, която би могла да стане още по-въздействаща посредством добавянето на друг вид декорация като балони с лика на вещица или вампир, изкуствени паяжини, стикери и друг вид           украса за Хелоуин. Езическият празник е повод за създаването на екстериор и интериор с хорър нотки, както и за закупуването на елементи като фенери във вид на тикви за още по-забележителни резултати;

     връщайки се назад във времето към келтските ритуали, се запознаваме с историята концепцията за използването на плод или зеленчук с кръгла форма, който наподобява човешки лик. Ритуалът по създаването на фенери от тикви за Хелоуин датира още от няколко хиляди години, а в миналото е бил наричан “Самхейн”. Празникът се е отбелязвал вечерта на 31 октомври, когато се е смятало, че живите се смесват с мъртвите. За да се предпазят хората от изгубените души, те са се обличали в зловещи костюми и са изобразявали страховити образи върху различни зеленчуци;

     друг интересен факт за фенерите за Хелоуин е, че металните им версии са били скъпоструващи и затова са били заменени от издълбани тикви с очи и уста, през които светлината на горящата свещ е преминала. Сред първите изделия от този вид е била ряпата, която е била популярна през 20 век;

     символиката на фенерите от тикви за Хелоуин не е само “страховита” те също така означават и гостоприемство, което ги прави предпочитан вид украса за пространството пред входната врата. Овен за изграждането на зловещ екстерио, те се използват и за декорирането на стаите в жилището. Много често се търсят и при организирането на партита

Днес фенерите във вид на тиква могат да се открият и в готови вид, изработени от пластмасови материали и с лед светлини във вътрешната им част, така че да могат да се използват всяка година на Хелоуин. В Movi.BG ще ги откриете евтини и с добро качество, както и в голямо дизайнерско разнообразие.

Кои са останалите символи на празника?

Освен фенерите от тиква, сред емблематичните образи, с които се свързва празника, това са страшните костюми за Хелоуин, лакомствата и черните котки, притежаващи способността да отиват в света на отвъдното, а след това да се връщат обратно. Друг символ на празника вещиците, прилепите, скелетите, паяците, огънят и цветове като лилавото (вещерство), оранжевото (есента) и черното (злите духове). При нас ще откриете всеки един от тези емблематични образи във вид на декорация, която можете да поръчате онлайн на изгодна цена.

Какви продукти ще откриете при нас?

В раздела ви очаква разнообразен асортимент от фенери във вид на тикви, които предлагаме в комплект по 6 броя, с връвка и със сменящи се светлини, свещи на батерии, механични играчки с навиване, гирлянди с духове, торба за събиране на лакомства и др. Всички предложения са с хубава изработка и са идеален вариант за декориране на дома и офиса търсят се за тематични партита, а изгодните им цени ги правят сред честите избори от страна на нашите клиенти.

Защо да купите от Movi.BG?

При нас ще откриете разнообразен продуктов каталог, който включва фенери с дизайн на тикви за Хелоуин, предложения за кухнята, за банята и за градината, детски играчки и декорация за дома, изкуствени цветя и украса за парти, стоки за домашния любимец и много още други. На сайта редовно се обявяват атрактивни промоции, от които бихте могли да се възползвате по всяко едно време от денонощието възползвайте се и допълнете колекцията си от ефектна украса и други придобивки за дома!

Разгледайте още: