Меню
Количка

Чаши за вино

Производител: МОVI Арт.номер: 4051
Комплект 6 чаши за шампанскоМатериал: СтъклоРазмери с опаковката: Ш14.5/21.5/21.5 смВместимост: 200 мл..
17.89 лв.
Производител: МОVI Арт.номер: 917
Комплект стъклени чаши за вино 6 брояМатериал: СтъклоРазмери с опаковката: Ш16.5/23.5/В20.5 смВместимост: 330 мл..
11.99 лв.
Производител: МОVI Арт.номер: 9817
Стъклени чаши за вино Goblet 6 брояМатериал: СтъклоРазмери с опаковката:17/16.5//25 смВместимост: 285 мл..
13.79 лв.
Производител: МОVI Арт.номер: 8508
Чаши за бяло вино LAV 6 броя / 521Материал: стъклоВместимост: 170 мл...
19.49 лв.
Производител: МОVI Арт.номер: 161929
Чаши за бяло вино Бистро 6 брояМатериал: стъкло..
14.69 лв.
Производител: МОVI Арт.номер: 160345
Чаши 2 броя за червено вино ЕнотекаМатериал: СтъклоВместимост: 420 мл ..
10.69 лв.
Производител: МОVI Арт.номер: 6201
Високи стъклени чаши с дизайн 6 брояМатериал: СтъклоВместимост: 200 млРазмери: 7/17 см..
15.10 лв.
Производител: МОVI Арт.номер: 161404
Чаши за червено вино Империал 6 брояМатериал: стъкло Вместимост на чашата: 255 мл...
15.69 лв.
Производител: МОVI Арт.номер: 5133
Чаши за вино Енотека 600 млМатериал: стъклоВместимост: 600 мл...
11.10 лв.
Производител: МОVI Арт.номер: 104093
Чаши за червено вино Бистро 6 брояМатериал: стъклоВместимост на чашата: 225 мл...
16.10 лв.
Производител: МОVI Арт.номер: 535
Чаши за червено вино Vika 6 брояМатериал: стъкло Вместимост на чашата: 240 мл...
15.10 лв.
Производител: МОVI Арт.номер: 161101
Комплект стъклени чаши за вино 630 мл. EnotecaМатериал: СтъклоВместимост: 630 мл...
11.99 лв.
Производител: МОVI Арт.номер: 167390
Комплект чаши за шампанско BistroМатериал: Стъкло Вместимост: 180 мл...
17.19 лв.
Производител: МОVI Арт.номер: 102137
Комплект чаши за алкохол Вермел 6 брояМатериал: Закалено стъклоВместимост: 210 мл...
16.79 лв.
Показани са от 1 до 14 от 14 резултата (1 страници)

Както се казва, всяко вино си “иска чашата”. За да е насладата от неговия вкус пълна, то трябва да се сервира с подходящата температура и да е поднесено с финес. Ако съдът е неподходящ, вкусът на питието ще се обезличи и няма да завладее сетивата ни по безкомпромисен и запомнящ се начин. Всяко вино си има “душа”, до която можем да се докосне само, ако го пием по правилния начин, тоест изберем подходящата за неговата ароматна бленда и вкусови акценти чаша.

Защо чашата за вино е важна?

В онлайн магазин, Movi.BG ще откриете разнообразие от стъклени чаши за пиене на бяло и червено вино на изгодни цени, които предлагаме с различни размери и дизайн. Предложенията в категорията са качествени и с красива визия, която ще засили приятното усещането от консумирането на пенливата течност. Ето защо е важно да се изберат с акцент към детайлите:

  • позата по време на пиене на ферментиралия гроздов сок подчертава вкуса тъй като езикът е снабден с рецептори за сладко, солено и горчиво в различните си части, е от значение наклона, който правим, докато отпиваме от течността. Ако нейното гърло е тясно, ще наклоним главата си назад, което ще се отрази на вкусовите ни възприятия. Това прави големината на отвора на стъкления аксесоар водещ, както и дебелината на стъклото или кристала;

  • въздухът има влияние върху отделянето на аромати от напитката което означава, че колкото по-голям е отворът на чашата, толкова повече ще се разгърнат нейните ароматни качества. Ако виното е бордо, то в този случай е добре да се поднася в съд, който се стеснява от долу-нагоре. Причината е в механизма на отделяне на аромати те се движат плавно от дъното до повърхността, където стесненото гърло позволява задържането на ароматната бленда и експлозията ѝ при отпиване;

  • универсалните чаши са подходящи за вино Бордо от типа на Каберне фран, Мерло и Каберне Совиньон краят на съда е по-широк, което се отразява за аерирането на таениновите напитки. Алкохолният градус при тях е по-висок, което изисква наливането им в съдове с по-отворена горна част, така че изпаренията да излязат, а на тяхно място да останат само ароматите със сложна композиция. Този вид съдове за поднасяне на пивката течност дава възможност нейната комплексност да се разгърне напълно, разливайки се равномерно в устата;

  • тумбестите чаши като тези за коняк се използват при пиенето на бургунско вино дизайнът им включва и високо столче, а отпиването от тях дава възможност на ароматният букет да манифестира по чувствен и запомнящ се начин, концентрирайки се в горната част със скосена форма.

Създаването на специална винена чаша, която да разкрие пълния потенциал на омайната напитка е било дело на Клаус Ридел. По професия той е бил производител на стъкло и е живял от 1925 до 2004 година. Неговото постижение е доказването на връзката между дизайна на съда от който пием пивката течност и правилното разгръщане на нейния вкусов потенциал. Той изобретява винени съдове, обединяващи три аспекта визия, аромат, вкус и характер на питието. Според неговите виждания идеалният модел е изработен от кристал, по него няма излишни орнаменти и декорация, а формата е яйцевидна.

Как да изберем правилната?

При избора на винени чаши е нужно да се вземат под внимание няколко неща. Ценителите на пенливата напитка биха имали по-задълбочен поглед върху селекцията на подобен вид продукти, за които стана ясно, че имат пряка връзка с вкусовите и ароматните възприятия на човек. Ако сте любител на виното и нямате претенции за експертни познания, то не е задължително да залагате на различен вид чаша за различните сортове.

За сухите бели видове са подходящи съдове с по-малък капацитет, които може да са е и с леко заострена горна част, защото тяхната температура е по-ниска от тази на червените. Почитателите на розето и по-леките напитки са подходящи модели с по-голяма вместимост (с диамантена форма), които обаче могат да се комбинират и с Шардоне от дъбови бъчви. За сладките вина тип “десертни” се използват по-малка чаша (може и тип лале), защото се консумират в малки количества и се характеризират със силна сладост.

Шампанското е също обичана от ценителите на фееричните питиета алкохолна напитка. То, заедно с пенливите сортове, се консумира в тънка и висока чаша, което допринася за задържането на мехурчетата (въглеродния двуокис). Това е много важен момент, тъй като при този вид питиета ароматите се разкриват именно по този начин.

Как да я държим?

Само една малка част от консумиращите вино са запознати с факта, че всъщност има огромно значение как точно държим чашата. Стандартно, тя е добре да се хване в най-долната ѝ част, като по този начин тя не се затопля. Ако се хване в нейната основа, а именно купата, това ще доведе до загряване на течността, което не винаги е желания ефект при напитки като бяло пенливо вино и розе.

Прието е те да се поднасят изстудени, за да се усети тяхната бленда от аромати и вкусови достойнства. Червените вина също не е добре да се затоплят, а по-скоро да се сервират на стайна температура в противен случай те няма да са толкова пивки. Друг интересен момент е завъртането (разклащането) на течността, преди тя да бъде вкусена. Това се случва най-добре, когато държиш чашата в най-долната ѝ част, а самото действие има за цел да “освободи” ароматите и да ни подари една уханна прелюдия към същинското отпиване.

Наливането на вино и онези малки тънкости по време на този процес са също от значение. Неговото количество не бива да е повече от 150 мл, защото така то няма да може да “диша”. Ако се касае за неговото дегустиране, в съда се налива не повече от 60 мл, като и десертните сортове се разливат в същото количество, тъй като са много сладки и имат високо процентно съдържание на алкохол.

Какво включва нейната грижа и поддръжка?

За да запазим хубави вид и здравината на винените чаши, е нужно да знаем как да се грижим правилно за тях. Те могат да се почистват в съдомиялна машина, но след тяхното измиване е добре да се полират с чиста кърпа, за да не остават петна по тях. Друго важно правило е да не се съхраняват на места, където има остатъчни миризми от храна, защото това би могло доведе до изменение на вкуса на виното.

Защо да купите от онлайн магазин Movi.BG?

При нас ще откриете висококачествени чаши за вино от най-висок клас, които продаваме в комплекти от няколко броя. Ще ги намерите с различни форми и вместимост, за да успеете да се сдобиете с най-подходящите спрямо личния ви вкус и винарни пристрастия.

Разгледайте също: